Projects
House 19

The RIBA award-winning House 19 is a carbon neutral, energy efficient house in the historic town of Old Amersham.

Client Heinz and Jenny Richardson

Location London, UK

Status Built

Completion 2016

Awards

2017 AJ Sustainable Project Finalist
2017 Building Sustainability Project Finalist
2017 AJ100 Sustainable Practice of the Year Finalist
2017 WAN Sustainable Building Longlist
2017 BD Sustainability Architect of the Year Finalist
2016 RIBA House of the Year Longlist
2016 Blueprint Best Sustainability Project Finalist
2016 RIBA South Award


 

House 19

House 19 is designed as a carbon neutral, energy efficient home in the ancient historic town of Old Amersham, nestled in the Chiltern Hills. The house fuses traditional forms and local materials in an elegant and modern way to make full use of the natural aspect and orientation of the site.

The development of a simple plan and section has delivered a house of exceptional quality whilst at the same time bringing together the most comprehensive range of passive and active energy-saving features in a well-considered, thoughtful assembly of light-filled spaces, suited to 21st century living.

The architect's expertise in, and passion for, sustainable design is evident in a combination of practical, robust, simple and deliverable design features that form the bedrock of the design approach.

House 19 features a ground source heat pump, earth tube ventilation and rainwater harvesting and has been constructed to exceed building regulation standards of energy efficiency.

In terms of materials the house is firmly rooted in the history of the area through the use of delicately dark stained vertical board cedar cladding, snapped-and-knapped luminescent flint (used for cladding and to create external walls), dark zinc roofing and accents of carefully placed corten steel to accentuate certain elements of the elevation. The detailing of the house reflects these material choices.

House 19 is a fusion of architectural moves, contemporary vernacular and pragmatic sustainability features and represents a benchmark for new houses in historic locations.

'From the moment of arrival, you sense the quality of what lies within: the beautifully detailed corten canopy and the flint work are exceptional. This is a house with many layers that are gradually revealed. The architect/client has evidently lived and breathed this project but has exercised incredible rigour and control. Everything is considered. The views are composed and well-considered, the quality of light is superb and the sense of proportion results in a series of spaces that are inspiring. One suspects that this is a building that reveals more and more upon examination.'

RIBA South Awards Judges.

House 19
House 19
House 19
House 19
House 19
House 19
House 19
House 19
House 19