Projects
The British Council, Colombo

The extension and refurbishment of the British Council’s colonial villa headquarters in Colombo provides a transformational facility for staff and visitors, with the design strongly influenced by the local climate.

Client The British Council

Location Colombo, Sri Lanka

Status Built

Completion 2016

 

The British Council, Colombo

Having worked with the British Council on numerous projects over 20 years and with direct experience of working in Sri Lanka, we were uniquely placed to deliver their vision for the project.

The works consisted of both extending the headquarters and refurbishing and modernising a historic colonial villa. The extension houses a library, multipurpose hall and customer services facility. In collaboration with local architects Design Forum, the design provides a well-structured cohesive facility for staff and the 1,000 visitors who use the headquarters in Colombo each day.

The strong climatic character in Colombo was a major design driver. We reinterpreted indigenous architectural responses to climate and developed a design that responded to sunlight, ventilation and the control of rainwater. The approach generated an imaginative piece of architecture, both functional and sensitive to its location, using building forms and construction techniques appropriate to the region.

The British Council, Colombo
The British Council, Colombo
The British Council, Colombo
The British Council, Colombo
The British Council, Colombo
The British Council, Colombo